Home Grow Aandoeningen Talgklieren
Talgklieren E-mail
Aandoeningen

Talgklieren jongens mannen

Talgklieren

Deze klieren scheiden een vettige stof af: talg. Dit is huidsmeer die - vaak samen met haartjes - aan de oppervlakte komt en ervoor zorgt dat zowel de huid en haartjes wat vettig en soepel blijven. Overactieve talgklieren komen bij jongens meestal voor in de buurt van neus, gelaat, borst, rug en de geslachtsdelen.

 

Talgklieren bij tieners

Bij tieners produceren de talgklieren meer talg dan nodig, dit komt door de productie van de geslachtshormonen. Dit kan duidelijk zichtbaar zijn in de vorm van kleine witte puntjes of bultjes op de balzak, penis, eikel of voorhuid. Dit is een normaal verschijnsel. Deze witte bultjes zijn een natuurlijk onderdeel van de huid. Met ouder worden verminderen ze meestal wel in aantal.

 Penis balzak puntjes talg talgklieren

Soms vormt er zich aan het einde van het haarzakje een propje, die het haarzakje afsluit. Aangezien de talgproductie echter gewoon door blijft gaan, vormt zich dan een puistje. Die kan je eventueel uitdrukken, maar dat vergroot het risico op ontstekingen.

Je kan ook de natuur zijn gang laten gaan en wachten tot het vanzelf openbarst. Na verloop van tijd trekt de ontsteking weg, net zoals puisten op je gezicht of je rug.

 

Voeding

De verhalen dat chocolade en ander vetrijk voedsel het ontstaan van puistjes bevorderd, is een fabel. Alleen wanneer mensen een allergie hebben voor bepaalde stoffen in voedsel kunnen puistjes ontstaan.
 

Advies

Mensworld adviseert dagelijkse lichaamshygiëne met PH neutrale zeep. Drink 2 liter zuiver water per dag om een goede afvoer van afvalstoffen te verzekeren. 
 
Op de hoogte van wat cool, goed en mannelijk is?
De Mensworld nieuwsbrief >> hier aanmelden!

Left Zone

Vind dit leuk

Nieuwsbrief